August Strindberg, visionären som inte var rädd för att skapa konflikter

Skandinaviens största bidrag till litteraturhistorian var en man som inte räddes att skaffa sig fiender. August Strindbergs liv är fyllt av konflikter. Redan som ung hamnade han i polemik med både institutioner och människor. Strindberg hoppade av sina universitetsstudier i Uppsala efter sin första termin. Myten säger att han gjorde det efter bråk med lärare och missnöje med kursplanen.

 

1879 publicerades Strindbergs debutroman Röda Rummet. Romanen blev inte bara Strindbergs genombrott utan även den litterära strömningen Det moderna genombrottets genombrott. Debuten avhandlar Arvid Falk som vill hitta sanning och frihet men möts av girighet och ärelystnad. I romanen ifrågasätter Strindberg byråkratins betydelse och med dess genomslagskraft blev han både älskad och hatad. Arvet från denna roman lever kvar än idag eftersom man anser att Strindberg förnyade det svenska språket i detta verk.

 

Nästa institution som stod på tur att ifrågasättas av Strindberg var äktenskapet. Novellsamlingen Giftas var Strindbergs inlägg i den dåvarande Sedlighetsdebatten om kvinnor och mäns olika förpliktelser inom äktenskapet. Det slutade med att Strindberg ställdes inför rätta efter att ha blivit anklagad för hädelse, men som tur var för Strindberg blev han frikänd.August Strindberg 1

 

Strindberg tummade aldrig på sin visionära drivkraft. När han såg något som var fel skrev han om det, oavsett vad för person eller miljö det rörde sig om. I vad som borde vara ett socialt självmord för framtida anställningar smädade han Sveriges dåvarande kulturelit i sin roman Svarta Fanor. Här gör han satir av förlagspampar, författarkollegor och DN-redaktörer. Idag har kända författare som Maja Lundgren och Lars Norén gjort sin egna Svarta Fanor, där de attackerar dagens förlagspampar och författarkollegor.

 

Ett ytterligare tecken på Strindbergs visionära integritet är att han förstörde sina chanser att vinna Nobelpriset i litteratur genom att bli ovän med Verner von Heidenstam som satt i Svenska Akademien.

 

Trots att Strindberg skapade sig så många fiender så besöktes hans begravning paradoxalt nog av 60 000 sörjande människor. Kanske för att de inte enbart sörjde en människas bortgång men även en sann visionärs död? Precis som sin rollfigur Arvid Falk var Strindbergs vision att hitta frihet och sanning – aldrig fick girighet komma före dessa två värden.

 

Strindbergs verk har idag spelats in på ljudbok där man kan ta del av hans samhällskritik och visioner. Du kan ladda ned Giftas och Röda Rummet och många andra verk i form av ljudböcker till din mobil på Storytel.

litepress