Bill Gates

Bill Gates är kanske numera ett namn som de flesta förknippar med hans enorma rikedom. Tidningen Forbes listar Gates som världens rikaste person, och uppskattar hans förmögenhet till drygt 80 miljarder amerikanska dollar. Men Gates började faktiskt sin karriär som en pionjär, en nytänkare och en entreprenör.640px-Bill_Gates_-_World_Economic_Forum_Annual_Meeting_Davos_2008

Gates föddes i Seattle 1955. Hans intresse för datorer väcktes redan i högstadiet, då klassmammorna till eleverna på hans skola köpte in en dator till hela skolan genom att anordna en loppmarknad. Gates fastnade för programmeringsspråket BASIC, och fick hålla på med datorn under mattelektionerna (matte var för övrigt hans favoritämne, tillsammans med naturkunskap). Efter att skolan köpt in nya datorer (i plural denna gång) upptäckte några av studenterna säkerhetsbrister i datorsystemet. Detta ledde till att skolan förbjöd eleverna från att använda datorerna under sommaren. Gates och tre av hans vänner var inte förtjusta i det beslutet, och erbjöd sig därför att hitta fler säkerhetsbrister i utbyte mot att de fick använda datorerna. Inför detta uppdrag från skolan fick Gates gå kurser i källkod för de olika programmen som fanns på skolans datorer. Redan nu visade sig Gates uppfinningsrikedom och entreprenörsanda, då han och hans vän Paul Allen skapade ett datorprogram, 14 år gamla, och tjänade 20 000 dollar på det. Sedan avslöjades programmerarnas ålder, och affärerna gick sämre.

Som vi alla vet skulle det inte förbli så länge. Gates och Allen grundade i november 1975 bolaget Micro-soft, som de året efter döpte om till Microsoft. Bakgrunden till bolagets grundande var att de båda entreprenörerna hade kontaktat chefen för företaget bakom datorn Altair 8800, MITS. De menade att de höll på att utveckla en BASIC-interpretator för Altair 8800. Sanningen var att de bara hade velat fånga MITS uppmärksamhet, men efter att chefen gick med på att träffa dem för en demonstration började de utveckla just vad de sagt att de höll på med, bara några veckor innan träffen. Mötet slutade med att MITS skrev ett avtal med de båda. Framgångarna skulle avlösa varandra för Gates, något man inte kunde ana då: i februari 1976 skrev Gates till exempel ett brev till alla datorentusiaster och försäkrade dem att en kommersiell marknad för datormjukvara var möjlig. Han visste kanske knappt själv hur rätt han skulle få.

Om du satsar på att bli en lika framgångsrik entreprenör som Gates, vet du att det är många saker att hålla reda på i början av karriären som företagsägare. För att ge dig själv en sak mindre att tänka på kan du anlita Fakturino, som kan hjälpa dig och ditt företag med factoring.

litepress