Martin Luther King

Martin Luther King var en av de mest framstående ledarna inom den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen, och är idag en av de ledarna som människor minns mest, framförallt för hans berömda tal ”I have a dream”.

King föddes 1929 i Atlanta i Georgia. Både Kings far och farfar var baptistpastorer, och King växte således upp i en religiös familj. Även King själv skulle bli baptistpastor. Under sin uppväxt hörde han hur hans far talade om rasdiskrimineringen i USA under sina gudstjänster, och King fick även uppleva den på egen hand, då han när han blev äldre blev förbjuden att leka med sina vita kamrater. Efter universitetsstudier som ledde till en doktorsexamen i systematisk teologi bildade han medborgarrättsrörelsen Southern Christian Leadership Conference. Hans retoriska förmågor gjorde att han snabbt blev en ledare och symbol för kampen mot rasism och för medborgarrätt. För att kunna leda människor på det sättet som Martin Luther King gjorde krävs inte bara en vision och övertygelseförmåga, utan även ledarskapsförmåga. Om du känner att du behöver bättra på din egen ledarskapsförmåga kan Teamouts ledadarskapsutbildning i Stockholm vara något för dig.640px-Martin_Luther_King_Jr_NYWTS

King fick nationellt rykte då han ledde den bojkott av busstrafiken i Montgomery, som inleddes av Rosa Parks vägran att sätta sig längst bak i bussen. År 1963, under en marsch till Washington som arrangerades av King, höll han det tal som skulle göra honom legendarisk. I detta tal visade han prov på vilken visionär han var, då han talade om sin framtidsvision av ett färgblint samhälle, där svarta och vita behandlas lika. Året efter, 1964, tilldelades han Nobels fredspris, som den dittills yngste pristagaren någonsin. King tog efter Mahatma Ghandi i sin aktivism, då han använde civil olydnad och andra fredliga medel för att uppnå det han ville. Han har blivit en symbol för den amerikanska liberalismen.

Alla tyckte dock inte om det som King gjorde. Den 4 april 1968 mördades Martin Luther King i sitt hotellrum på Lorraine Hotel i Memphis. Han lutade sig över räcket på hotellrummets balkong på andra våningen medan han pratade med några kollegor, och sköts då av en krypskytt. Mannen som arresterades för mordet på King, James Earl Ray, dömdes till ett straff på 99 år i fängelse, som han också avtjänade.

litepress