Steve Jobs

Om det finns en företagspersonlighet som har gått till historien som både excentriker och geni lär Steve Jobs ligga närmast till hands. Visst har framgångsrika företagare som Bill Gates och Mark Zuckerberg nått en hög nivå av medial uppmärksamhet, men de står sig ändå slätt i jämförelse med vilket intresse som fanns för Apples grundare Steve Jobs. Alla ville veta mer om den mytomspunne VD:n som tog Apple från en liten datatillverkare till ett av de största företagen i världen. Dessutom lyckades han skapa flera nya produkter som konsumenterna aldrig hade bevittnat tidigare.

Steve Jobs föddes i mitten av 1950-talet i Kalifornien i USA. Hans födelseplats låg inte alltför långt ifrån det Silicon Valley som han senare skulle tillbringa sitt yrkesliv i, men vägen dit var betydligt längre än att bara åka motorvägen från Jobs födelsestad San Francisco. Den första utmaningen kom när han påbörjade sin universitetsutbildning. Den blev snart alldeles för dyr för både Jobs och hans föräldrar, vilket gjorde att han istället begav sig ut på en resa österut. Det skulle bli en formativ upplevelse för Jobs som senare ofta berättade om sin tid i Indien och vilken påverkan den hade haft på honom som företagsledare.Steve Jobs 1

När Steve Jobs kom hem igen hade han många nya idéer i bakfickan. Tillsammans med sin affärspartner Steve Wozniak tog de fram en prototyp av en dator som var enkel och okomplicerad. Ändå ansåg Jobs att det fanns ett korn av något som senare skulle kunna bli mycket stort. Därför la han mycket tid på att hitta investerare som skulle kunna ge Jobs och Wozniak rätt förutsättningar för att kunna utveckla företaget. Efter många olönsamma försök lyckades de till slut hitta finansiärer och Apple var igång. Teknikhistorien skulle aldrig bli sig lik efter det.

Ett av Jobs starkaste drag som visionär var att han inte bara tog existerande produkter och gjorde dem bättre – som med iPhone eller Macintosh. Han lyckades också se luckor i marknaden och tog fram produkter som den aldrig hade sett förut. Där är iPad det bästa exemplet. Idag sker massor av arbete på nätet och varje företag behöver, förutom iPads och datorer, saker som en hemsida och ett webbhotell.

litepress