Henry Ford föddes i en bondefamilj som försörjde sig genom att driva en gård. Ford bröt sig ut ur det livet, trots att hans far var emot det, och strävade efter att skapa ett företag som skulle göra honom till miljardär och som skulle skapa en helt ny ism – fordism. För att klara av allt detta måste man onekligen vara en visionär.
Anledningen till att Ford först bröt upp från livet som sonen till en bonde var för att han ansåg att gårdslivet var för hårt i förhållande till hur mycket man tjänade på det. Istället tog han upp anställning som en lärare i en mekanisk verkstad när han var sjutton år gammal. Senare i hans karriär som mekaniker skulle han lyckas reparera en ottomotor som ingen annan fick bukt med. Det blev den första – men definitivt inte den sista – gången som han kom i kontakt med en gasmotor.
Hans intresse för motorer skulle dock avbrytas av hans egen dåliga ekonomi och av faderns ogillande. När han gifte sig 1888 och sedan fick en son 1893 hade han nämligen svårt att försörja sin familj, och fadern erbjöd honom ett parti skog att bruka om han bara gav upp ”sina maskiner” och åkte hem till gården. Ford hade inte mycket att välja på, och gjorde som fadern önskade. Men skogspartiet var snart förbrukat, och för att fortsätta försörja familjen tog han återigen anställning, denna gång som maskinist, för olika företag. Han skulle bland annat arbeta för Thomas Edisons företag, och det var under tiden på Edison Illumination Company som han byggde sin första bil, Ford Quadricycle. Han skulle snart bygga en andra bil, och eftersom hans konstruktioner imponerade bland andra staden Detroits borgmästare, fick Ford hjälp av de välbärgade i Detroit att starta sitt första bolag, Detroit Automobile Company. Det skulle dock bli tredje gången gillt för Henry Ford: hans tredje bolag, Ford Motor Company, var det som skulle ta honom till framgång. Det var i detta företag som Ford skulle skapa fordismen, den produktionsteknik som baserade sig på löpandebandprincipen och som skulle göra att Ford Motor Company kunde producera fler bilar än något annat bolag med hästlängder. Detta gjorde också att Fords bilar kunde säljas till ett lägre pris – vilket självklart gjorde dem mer populära. Framgången var ett faktum.
För att kunna förmedla sin vision till sina anställda på samma sätt som Ford gjorde måste man vara en bra ledare. Om du vill ha hjälp med ditt ledarskap hittar du ledarskapsutbildningar i Stockholm hos Advantumkompetens.se.